Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτα ειναι τα superfoods του καλοκαιριου

Σμέουρα

Πλούσια σε βιταμίνες C, Ε, Β1 και προ-βιταμίνη Α, τα σμέουρα αποτελούν επίσης πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, διουρητικά, καταπολεμούν τη διάρροια και τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και ενδείκνυνται για όσους θέλουν να χάσουν βαρος. Αλλά εκτός της θρεπτικής τους αξίας.

Διατροφική αξία (1 φλιτζάνι):
Ενέργεια - 34 kcal
Υδατάνθρακες - 14,4 g
Πρωτεΐνες - 1,6 g
Λιπαρά - 0,4 g
Φυτικές ίνες - 8 g

Lingonberry

Το lingonberry είναι ένα είδος μούρου που χρησιμοποιείται στη συμβατική ιατρική ως φαρμακευτικό φρούτο. Τα lingonberries είναι πλούσια σε βιταμίνη C και καροτενοειδή. Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες λουτεΐνης, μιας ουσίας που προλαμβάνει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που είναι υπεύθυνη για την καλή όραση. Τα lingonberries είναι επίσης πλούσια σε μια άλλη κατηγορία ισχυρών αντιοξειδωτικών, τις πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες δρουν επικουρικά στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της τροφικής δηλητηρίασης, των λοιμώξεων των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης. Έχουν επίσης αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Τα lingonberries συνδυάζονται τέλεια με γιαούρτι ή κεφίρ.

Διατροφική αξία (1 χούφτα):
Ενέργεια - 29 kcal
Υδατάνθρακες - 7 g
Πρωτεΐνες - 0,5 g
Λιπαρά - 0 g
Φυτικές ίνες - 1 g

Φραγκοστάφυλα

Τα φραγκοστάφυλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ανεξαρτήτως χρώματος. Υπάρχουν κόκκινα άσπρα και μαύρα φραγκοστάφυλα. Αποτελούν πηγή βιταμίνης C, β-καροτένιου, βιταμίνης Β, νιασίνης, βιταμίνης Κ, ΡΡ, καλίου, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και χαλκού. Έχουν ιδιότητες που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ωστόσο, έχουν ξινή γεύση. Επιπλέον έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενδυναμώνουν τα αγγεία, συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης. Έχουν διάφορες χρήσεις μεταξύ των οποίων είναι η παρασκευή κομπόστας, μαρμελάδας ή βάμματος.

Διατροφική αξία (1 φλιτζάνι):
Ενέργεια - 31 kcal
Υδατάνθρακες - 13,8 g
Πρωτεΐνες - 1,1 g
Λιπαρά - 0,2 g
Φυτικές ίνες - 7,7 g

Καρπούζι

Η περιεκτικότητα του φαγώσιμου μέρους του καρπουζιού σε νερό φτάνει το 90%. Η κατανάλωση καρπουζιού τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού μας δροσίζει και μας ξεδιψά. Το β-καροτένιο και το λυκοπένιο είναι οι ουσίες στις οποίες το καρπούζι οφείλει το χρώμα του. Επιπλέον, αποτελεί πηγή των βιταμινών Β1 και Β6, φολικού οξέος και καλίου. Το καρπούζι είναι διουρητικό και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Αν προσθέσετε ανθρακούχο νερό, μια φέτα λεμονιού και μέντα έχετε στο λεπτό ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό κοκτέιλ.

Διατροφική αξία (1 μεγάλο κομμάτι):
Ενέργεια - 126 kcal
Υδατάνθρακες - 29,4 g
Πρωτεΐνες - 2,1 g
Λιπαρά - 0,4 g
Φυτικές ίνες - 1,1 g

Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.