Ερευνα-Ψωμι ναι η οχι στη διαιτα

Παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων, το ψωμί είναι ένα από τα πιο συχνά περιοριζόμενα τρόφιμα στη περισσότερες δημοφιλείς υποθερμιδικές δίαιτες.

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να συγκρίνει δύο στρατηγικές δίαιτας (με ή χωρίς ψωμί) με στόχο να προωθήσει την απώλεια βάρους σε υπέρβαρες / παχύσαρκες γυναίκες.

Μέθοδοι

Μια κλινική, προοπτική και τυχαιοποιημένη μελέτη στην όπου συμμετείχαν 122 γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: ομάδα παρέμβασης (ψωμί, n = 61) και την ομάδα ελέγχου (χωρίς ψωμί, n = 61). Αμφότερες οι ομάδες έλαβαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες (με ή χωρίς ψωμί), εκπαίδευση σε σχέση με τις κατευθυντήριες οδηγίες σε θέματα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, και τέθηκαν υπό παρακολούθηση για 16 εβδομάδες.

Αποτελέσματα

104 γυναίκες ολοκλήρωσαν τη μελέτη Οι Ανθρωπομετρικοί και βιοχημικοί δείκτες βελτιώθηκαν μετά την παρέμβαση, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Η ομάδα που κατανάλωνε ψωμί αύξησε σημαντικά την συνολική κατανάλωση δημητριακών και το ποσοστό της ενέργειας από τους υδατάνθρακες και μείωσε την κατανάλωση λιπαρών. Αντίθετα, η ομάδα χωρίς ψωμί αύξησε τη διαφορά με τη συνιστώμενη κατανάλωση. Η ομάδα χωρίς ψωμί είχε τις περισσότερες αποχωρήσεις (dropouts) από την μελέτη (21,3% έναντι 6,6%).

Συμπέρασμα

Η συμπερίληψη του ψωμιού σε μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες που έχει σχεδιαστεί για απώλεια βάρους βοήθησε στην καλύτερη εξέλιξη των διαιτητικών παραμέτρων και οδήγησε σε μεγαλύτερη συμμόρφωση με την δίαιτα με λιγότερες εγκαταλείψεις συμμετεχόντων.

Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.