Οργή μετεωρολόγων για τις προβλέψεις του Πάσχα

Tην έντονη αντίδραση των μετεωρολόγων έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δραματική επιδείνωση του καιρού τις ημέρες του Πάσχα. Ο γνωστός μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, ένας επιστήμονας που έχει τόσα χρόνια αποδείξει τον επαγγελματισμό του και το σεβασμό του στη σωστή ενημέρωση, με μια αιχμηρή ανάρτηση στο Facebook, τονίζει ότι δεν υφίσταται πρόγνωση καιρού άνω των 6 ημερών και υπογραμμίζει ότι η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι για παιχνίδι
Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Τις τελευταίες ημέρες, για πολλοστή φορά , στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο διαβάζουμε την είδηση «Έρχεται η μεγάλη Πασχαλινή καταιγίδα Super Easter Storm μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα. Θα δώσει πολλές καταιγίδες και ψυχρό καιρό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται ωστόσο άλλες μέρες να έχουμε αρκετή ζέστη και άλλες μέρες να έχουμε ψύχρα για την εποχή μέσα στις γιορτές του Πάσχα».
Με άλλα λόγια, ο καιρός του Πάσχα έχει απ’, όλα. Διαλέχτεεεεεεεεε!!!!

Αν και συνεχώς όλοι οι μετεωρολόγοι –που σεβόμαστε το επάγγελμά μας- έχουμε επισημάνει στα ΜΜΕ πως δεν υφίσταται πρόγνωση καιρού άνω των 6 ημερών, ωστόσο ακόμα και "σοβαρά" ειδησεογραφικά site εξακολουθούν να αναπαράγουν τέτοια θέματα. Τα άρθρα αυτά είναι συνήθως ανυπόγραφα και ενώ χρησιμοποιούν επιλεκτικά επιστημονικούς όρους ή πληροφορίες από ιστοσελίδες επιλέγουν να αγνοήσουν την κοινώς αποδεκτή στην επιστημονική κοινότητα χαοτική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας που έχει ως συνέπεια την αδυναμία πρόγνωσης άνω των 6 ημερών και αρκετά συχνά ακόμα λιγότερων. Στον αντίποδα υπάρχουν και site- όπως το metar.gr- το οποίο αν και στελεχώνεται από ερασιτέχνες , συμπεριφέρεται και προβάλλει με επαγγελματισμό τα όρια της ασφαλούς πρόγνωσης. Βέβαια σε πειραματικό επίπεδο γίνονται μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ωστόσο σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι δεν τις χρησιμοποιούμε επιχειρησιακά. Αν είχε καταφέρει η επιστήμη της μετεωρολογίας να κάνει αξιόπιστες προγνώσεις σε τέτοιο χρονικό βάθος, τότε θα είχαν εξαλειφθεί οι αστοχίες στις προγνώσεις μίας ή δύο ημερών.

Πολύ απλά δεν ξέρουμε από τόσο νωρίς το καιρό του Πάσχα .Μην παρασύρεστε λοιπόν από βαρύγδουπους τίτλους. Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι για παιχνίδι, πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη , από έγκυρες πηγές και να σέβεται τους πολίτες.

Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.