Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διατροφή και παιδί-Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Αγαπητοί γονείς παρακάτω αναφέρω κάποιες απλές διατροφικές συμβουλές.

Μην απαγορεύετε καμία τροφή από τη διατροφή του παιδιού. Η απαγόρευση θα δημιουργήσει αντιδραστική συμπεριφορά .Είναι απολύτως σίγουρο ότι αν για παράδειγμα του αρέσουν τα γλύκα και τα απαγορεύσετε , θα τα φάει κρυφά. Προκειμένου να γνωρίζουμε την ποιότητα αλλά και την ποσότητα γλυκών που τρώει απλά τα δίνουμε εμείς. Άλλωστε το επιπλέον βάρος ποτέ δεν οφείλεται σε μία τροφή αλλά στο σύνολο της διατροφής.

Επιβάλλεται όμως να μειωθεί η κατανάλωση τυποποιημένων [γαριδάκια, πατατάκια κλπ].Εξηγούμε στο παιδί πόσο βλαβερά είναι όμως σε παιδικά πάρτυ πάντα υπάρχουν. Ας τα τρώει μόνο εκεί. Δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε εντελώς.

Εξηγήστε στο παιδί τα προβλήματα που προκαλεί η παχυσαρκία, όσο μικρό κι αν είναι Θα καταλάβει.

Μάθετε το παιδί να τρώει φρούτα και λαχανικά.

Aν είναι αρνητικό να φάει μην του δίνεται εναλλακτική επιλογή , όταν πεινάσει θα φάει. Αν για παράδειγμα αρνείται να φάει φακές και προκειμένου να μείνει νηστικό του δώσουμε άλλη επιλογή δεν θα μάθει ποτέ να τρώει όσπρια….

Επειδή τα υπέρβαρα παιδιά νομίζουν ότι δεν είναι αποδεκτά είναι καλό να του λέμε συχνά ότι το αγαπάμε όσα κιλά και να είναι, πρέπει όμως να μάθει να τρώει σωστά..

Αν ο γονιός έχει περιττά κιλά επιβάλλεται να προσέχει γιατί είναι λάθος πρότυπο για το παιδί. ¨Εχει καλύτερο αποτέλεσμα όταν είναι και οι γονείς υπέρβαροι να κάνει δίαιτα όλη η οικογένεια.
Θα ήταν καλό μία φορά το χρόνο να γίνονται ορμονικές εξετάσεις αλλά και γενικές. Δηλαδή να αποκλειστούν τυχών ορμονικές διαταραχές οι οποίες είναι πολύ συχνές στην εφηβεία.

Μην εφαρμόζεται στο παιδί την δική σας δίαιτα, ο οργανισμός του παιδιού έχει άλλες διατροφικές ανάγκες. Ακόμα και να κάνετε μαζί δίαιτα, ο καθένας πρέπει να έχει το δικό του πρόγραμμα ανάλογα την ηλικία .

Παρακινήστε το να αθλείται, η άσκηση έχει πολλά οφέλη. Προσοχή στη λήψη σκευασμάτων. Ρωτάμε πάντα τον γιατρό μας.

Ακόμα και η λήψη βιταμινών μπορεί να μην χρειάζεται. Η καλύτερη πηγή βιταμινών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μόνο με καθοδήγηση του παιδιάτρου και του διαιτολόγου δίνετε επιπλέον βιταμίνες.

Φροντίζουμε για τα παιδιά μας εκτός από όμορφο σώμα να αποκτούν προσωπικότητα και καλλιεργημένη ψυχή. Γιατί η αληθινή ομορφιά είναι η εσωτερική….
 



Ήδη από 3 ετών, τα παχύσαρκα παιδιά έχουν ενδείξεις καρδιακής νόσου
Ακόμη και από την ηλικία των 3 τα παχύσαρκα παιδιά εμφανίζουν ενδείξεις που συνδέονται με καρδιακή νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία, δηλώνουν ερευνητές, ένα εύρημα που είναι πιθανό να εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία για την παιδική παχυσαρκία.


Τα αποτελέσματα μελέτης δείχνουν ότι οι για την ανάπτυξη νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να ξεκινούν πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν.
Σχεδόν 30% των παχύσαρκων νηπίων 3-5 ετών είχαν αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα (ενός ευρέως μελετημένου δείκτη φλεγμονής), έναντι 17% των συνομηλίκων τους με υγιές βάρος. Οι διαφορές διευρύνονταν καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics.

 


Αγαπητοι γονεις,


αν θελετε να εχει το παιδι σας ιδανικο βαρος φροντιστε πρωτα να το εχετε εσεις.....
Τα παιδια αντιγραφουν τους γονεις και τους εχουν ως προτυπο. Ο καλυτερος τροπος για να βοηθησουμε το παιδι μας να αδυνατισει ειναι να προσεχουμε εμεις οι ιδιοι το δικο μας βαρος.

 

Καποτε με επισκεφτηκε στο γραφειο μου ενας παχουλος μπαμπας με το παχουλο γιο του.
Με ρωτησε τι θα κανουμε για το παιδι και εγω του απαντησα πως αν θελετε να αδυνατισει το παιδι πρεπει πρωτα να αδυνατισετε εσεις...
Τα παιδια ειναι οι μικρογραφιες των μεγαλων γι αυτο ας βελτιωθουμε εμεις πρωτα και μετα αυτα...


Συμβουλες

Η παιδικη διατροφη θελει ιδιαιτερη προσοχη γιατι απο αυτην εξαρταται η σωστη αναπτυξη του παιδιου μας. Αν το παιδι μας εχει επιπλεον βαρος θα ηταν καλο να το συζητησουμε πρωτα με τον παιδιατρο μας. Εφοσον εκεινος κρινει οτι πραγματι το παιδι εχει επιπλεον βαρος θα  απευθυνθουμε σε διαιτολογο. Ομως πρωτα πρεπει να αποκλησουμε την υπαρξη παθολογιας.
Μην ανησυχείτε, εννοω την υπαρξη ορμονικων διαταραχων οι οποιες επιρεαζουν το βαρος του παιδιου. Πολλοι γονεις χωρις να γινουν εξετασεις αποκλείουν την υπαρξη παθολογιας λεγοντας μου οτι το παιδι τρωει πολυ.


Δεν σημαινει οτι επειδη το παιδι τρωει πολυ δεν μπορει να εχει καποιο ορμονικο προβλημα.

Ο λογος που επιμενω στις εξετασεις ειναι πρωτα για την υγεια του παιδιου και μετα γιατι αν υπαρχει ορμονικη διαταραχη δεν θα αντιδρα σωστα στην διαιτα.

Η διαιτα που θα ακολουθησουμε εξαρταται απο την ηλικια, την υγεια αλλα και τις προτημισεις του παιδιου.
Προσοχη ομως ,η προσπαθεια πρεπει να γηνει εφοσον επιθυμει και το ιδιο το παιδι αλλιως δεν θα εχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα.
 

Εξηγηστε του τους λογους για τους οποιους πρεπει να χασει βαρος αλλα διαβεβαιωστε το οτι θα το αγαπατε οσα κιλα και να ειναι...
Τα παχουλα παιδια νιωθουν αποριψη εξαιτιας του βαρους κα ισυνηθως ειναι πολυ αντιδραστικα.
Δωστε τους πολυ αγαπη και θα δειτε οτι με την σωστη διαιτολογικη υποστηριξη ολα θα πανε καλα...

Βασιλική Κυριακουλάκη

Διαιτολόγος

Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.