Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Χριστίνα Χρυσοχόου, επιμελήτρια της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθήνας μόλις εννέα κουταλιές ελαιολάδου αρκούν για τη μείωση της στυτικής δυσλειτουργίας κατά 40%.

Η έρευνα έγινε στην Ικαρία σε δείγμα πάνω από 600 ανδρών, 67 ετών, που ακολουθούσαν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής (με πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια και ξηρούς καρπούς, όπως και ελαιόλαδο) και παρατηρήθηκε ότι είχαν λιγότερα προβλήματα ως προς την επίτευξη στύσης, ενώ μερικοί παρουσίαζαν και βελτιωμένες σεξουαλικές επιδόσεις.

Το ελαιόλαδο έχει ήδη τεκμηριωθεί ότι παρέχει πλήθος θετικών επιδράσεων στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων και του κυκλοφορικού συστήματος. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θετικό αποτέλεσμα ενισχυόταν αν οι συμμετέχοντες επίσης περιελάμβαναν στην εβδομαδιαία διατροφή τους 13 μερίδες λαχανικών, έξι φρούτα, τρεις μερίδες ψαριών και δύο μερίδες φασολιών.

«Οι άνδρες που έκαναν μεσογειακή διατροφή, καταναλώνοντας αρκετό ελαιόλαδο, είδαν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας να μειώνεται κατά 40% στην τρίτη ηλικία», εξήγησε η κ. Χρυσοχόου.

 

Και συμπλήρωσε πως οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλα οφέλη για όσους άνδρες επιζητούν μια υγιή σεξουαλική ζωή μέχρι τα γεράματα.

«Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής κρατά υγιή τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου, όπως διαβήτη, υπέρτασης και κεντρικού τύπου παχυσαρκίας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «η μεσογειακή διατροφή προσφέρει μια μακροπρόθεσμη βελτίωση στην ερωτική απόδοση των ανδρών, εν αντιθέσει με τα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία που έχουν μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οι κεφαλαλγίες και οι διαταραχές όρασης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 20% των ανδρών που μελετήθηκαν είχαν στυτική δυσλειτουργία, ενώ στην ίδια ηλικιακή ομάδα συνήθως το ποσοστό των προβλημάτων στύσης αφορά περίπου το 50% των 60αρηδων.

Η ομάδα της Χριστίνας Χρυσοχόου παρατήρησε ότι η μεσογειακή διατροφή και ειδικά το ελαιόλαδο είχαν θετική επίδραση αορτή, την κεντρική αρτηρία που στέλνει αίμα στην καρδιά και το υπόλοιπο σώμα.