Αφιερωμα στην Ευβοια

Την περασμένη Κυριακή, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας και  η εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης το «Αλάτι της Γης»,μας ταξίδεψαν στον τόπο μας  την Εύβοια.

Προσκεκλημένος ο Σύλλογός μας  «τ΄ αλωνάκι»,μέλη του οποίου συμμετείχαν, χόρεψαν και τραγούδησανσ΄ αυτό το μουσικοχορευτικό ταξίδι το οποίο εστίασε:

-στο χωριό Κουρκουλοί, αντιπροσωπευτικό της στεριανής παράδοσης της Βόρειας Εύβοιας,

-στη Νέα Αρτάκη, με την παράδοση των προσφύγων από την Κύζικο της Προποντίδας,

-στην Κύμη, με το «μπαλκόνι στο Αιγαίο» και

-στο χωριό Άγιος Δημήτριος, που αντιπροσωπεύει την καβοντορίτικη παράδοση της Καρυστίας, στη Νότια Εύβοια.

Στα πλαίσια αυτού του μοναδικού ως τώρα αφιερώματος για τον τόπο μας, παρουσιάστηκε εκτενέστατα από τον καθηγητή κ. Λιάβα  και τον διευθυντή του Συλλόγου μας Λιανοστάθη Δημήτρη, η μεγάλη λαογραφική και μουσική έκδοση του Συλλόγου «Σκοποί στο Γριπονήσι». Ένα έργο του ερευνητή, δασκάλου μας Δημήτρη Λιανοστάθη, ο οποίος ξενάγησε την εκπομπή  στις παραπάνω περιοχές και παράλληλα αναφέρθηκε γενικότερα στην πλούσια και πολύμορφη παράδοση του τόπου μας. Μια παράδοση που ως τώρα δεν είχε προβληθεί στο πλατύ κοινό.

Μαζί με τα μέλη του Συλλόγου μας που χόρεψαν και τραγούδησαν, συμμετείχαν και ντόπιοι μουσικοί και χορευτές από τα χωριά Κουρκουλοί και Άγιος Δημήτριος  τα οποία αποτέλεσαν το κέντρο της λαογραφικής και εθνολογικής μας μελέτης.

Για τις διάφορες περιοχές της Εύβοιας και τις τοπικές παραδόσεις μίλησαν ακόμα οι:  Αριστείδης Αράπογλου(Πρόεδρος του τοπικού τμήματος Χαλκίδας της  Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών), ο Θοδωρής Κοντάρας(φιλόλογος- ερευνητής της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κυζικινής  Αρτάκης) και η ΜατούλαΜανδράκα(εκπρόσωπος του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης).Αφ

Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.