Πλημμύρες Βόρεια Εύβοια: Δραματικές εικόνες και πάνω από 100 απεγκλωβισμοί

Η κακοκαιρία άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές στα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και τις περιοχές Αχλαδι Κοτσικιά και Αγία Άννα στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε ορισμένα σημεία, ενώ χρειάστηκε παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν άνθρωποι από τα σπίτια τους.

Πλημμύρες Βόρεια Εύβοια: Δραματικές εικόνες - Τουλάχιστον 100 απεγκλωβισμοί

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

Όπως είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης στην ΕΡΤ, «απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι την Κοτσικιά»

Για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Αθηνά» στην Εύβοια μίλησε στο OPEN ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Δημήτρης Σκοπελίτης και μετέδωσε εικόνες από τη ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες. Όπως υπογράμμισε δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τα μηχανήματα επιχειρούν να τους καθαρίσουν τα μπάζα. Στις εικόνες που μετέδωσε φαίνονται καθαρά διαλυμένοι δρόμοιπλατείες. «Το νερό έφτασε στα 2-3 μέτρα. θάλασσα και δρόμοι έχουν γίνει ένα». σημείωσε.  

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου Βόρειας Εύβοιας για τις καταστροφές

Κάτοικος της Βόρειας Εύβοια μίλησε στην ίδια εκπομπή για το πώς βίωσε τις πλημμύρες λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Όλη νύχτα δεν κοιμηθήκαμε. Αφού πέρασε η φωτιά και δεν καήκαμε, παραλίγο να πνιγούμε. Το νερό μπήκε μέσα...πώς δεν πήρε και το σπίτι ακόμα», σημείωσε και εξήγησε ότι αναγκάστηκε να ανέβει στον πάνω όροφο του σπιτιού γιατί ο κάτω πλημμύρισε και γέμισε με μπάζα. «Χάθηκε μέχρι και η παιδική χαρά, η βροχή παρέσυρε ακόμα και τα παιχνίδια», δήλωσε.

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στο OPEN: Πολύ μεγάλες οι ζημιές σε υποδομές

«Δυστυχώς μέχρι το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση, που έφερε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα», είπε από την πλευρά του στην εκπομπή ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος έκανε λόγο για προβλήματα και στα Βασιλικά.

Καταστροφές και στα Βασιλικά

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες» σημειώνουν οι κάτοικοι και στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια. Οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο.

Την ίδια στιγμή δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς χαρακτηρίζει «αναμενόμενα τα αποτελέσματα» καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτηση του «Οι διανοίξεις των ρεμάτων είχαν προχωρήσει, οι κοπές των παρόδιων δένδρων επίσης, όμως οι παρεμβάσεις στο δάσος ακόμη αναμένονται. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει. Η πολιτεία οφείλει να βρεθεί στο πεδίο της καταστροφής. Τα όρια της αυτοδιοίκησης τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς είναι σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε χθες, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, κατά τις βραδινές ώρες, στις περιοχές Αγία Άννα, Άγιος Βασίλειος και Ψαροπούλι Ευβοίας, στο πλαίσιο της επιφυλακής που έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις, από πλευράς Πυροσβεστικής βρίσκονται σε διασπορά οι δυνάμεις στην Βόρεια Εύβοια, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

Έρχεται νέα επιδείνωση του καιρού

Σε ετοιμότητα όμως βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και στην υπόλοιπη χώρα καθώς ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση κατά τη διάρκεια της Κυριακής, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ και τα προγνωστικά του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και πάλι κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, με τα φαινόμενα, από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα, να είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Μάλιστα, τοπικά το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, ενώ στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνεται η Βόρεια Εύβοια.

πηγη Εθνος

 
 
Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.